Co jeszcze można robić podczas domowej izolacji? Mieszkająca pod Zieloną Górą dr biologii Marta Jermaczek-Sitak podpowiada: – Uprawiać ogródek.
Rzeżuchę, rukolę, szczypior, kolendrę i wiele innych ziół oraz warzyw możemy hodować w doniczkach na parapecie, balkonie czy tarasie. Nie są wymagające, a przy tym na talerzu będzie smacznie i zdrowo. Jak mówi Marta Jermaczek-Sitak, to bomba witaminowa dla organizmu:
Można – tradycyjnie i świątecznie, zacząć od rzeżuchy. Warto posadzić ją nie na ligninie, ale w doniczkach, w ziemi:
Ekosystemów, w których żyje bardzo dużo rzadkich gatunków roślin i zwierząt, i które chronią nasz klimat. A jak dodaje edukatorka przyrodnicza, całe torfowiska niszczone są właśnie po to, by ludzie mogli zasiać rośliny, np. w doniczkach czy ogródkach.