Już 6 sierpnia w Bobowicku (powiecie międzyrzeckim) odbędzie się II etap wojewódzki „Bitwy Regionów”. O udział w finale kulinarnego konkursu powalczy 6 Kół Gospodyń Wiejskich z naszego regionu. Takiej uczty nie warto przegapić! Tymczasem prezentujemy Wam zwyciężczynie eliminacji i zachęcamy do własnoręcznego przygotowania gołąbków, które w ubiegłym roku zrobiły furorę w Warszawie.
Przypomnijmy, „Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. „Bitwa Regionów” dowodzi, że polska kuchnia jest nie tylko smaczna i niezwykle różnorodna, ale także może być niewyczerpanym źródłem inspiracji.
– W Kołach Gospodyń Wiejskich żywa jest wspaniała tradycja gotowania fantastycznych dań, o których często nawet nam się nie śniło – mówi Tomasz Rafalski, z-ca dyrektora dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Gorzowie Wlkp. – W zasadzie nie zdarza się, by podczas „Bitwy Regionów” nie smakowało temu, który spróbował. To wspaniała uczta dla podniebienia. Serdecznie zapraszam do uczestniczenia w tym wydarzeniu i wspierania naszych regionalnych produktów
– rekomenduje Rafalski.
Konkurs jest organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Dalsza część tekstu pod galerią zdjęć
Pyszności Lubuszanek
Za nami eliminacje powiatowe VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich. Łącznie w Polsce odbyły się 244 wydarzenia, podczas których zaprezentowano 2 780 wyśmienitych potraw, całe bogactwo smaków i tradycji kulinarnych oraz ogrom pozytywnych emocji. Wszystkiemu towarzyszyła wspaniała atmosfera.
W naszym województwie prezentowano chyba wszystkie możliwe rodzaje potraw. Były pyszne ryby, dziczyzna, wołowina, wieprzowina, placki ziemniaczane oraz lubiane przez wszystkich pierogi. Koła Gospodyń Wiejskich zaskakiwały nowymi przepisami i pomysłami na znane produkty.
– Trudno znaleźć coś, co jest najczęściej gotowane – przyznaje Tomasz Rafalski. – Różnorodność tych dań jest bardzo szeroka i często wynika z miejscowych tradycji. Niektóre zwyczaje są przywiezione z Kresów Wschodnich oraz wielu innych miejsc, z których przybyli obecni Lubuszanie.
W naszym województwie wyłoniono 6 Kół Gospodyń Wiejskich, które w Bobowicku powalczą o miejsce w finale:
- powiat żagański – Koło Gospodyń Wiejskich w Łozach. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały zrazy wołowe z kapustą, podane z kotletami ziemniaczanymi z grzybami,
- powiat krośnieński i żarski – Koło Gospodyń Wiejskich w Kosarzynie. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały karpia w borowikach naszej Anieli,
- powiat nowosolski i wschowski – Koło Gospodyń Wiejskich Kandlewianki. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały pyzy Kandlewskie nadziewane mięsem z dzika w sosie pieczarkowym,
- powiat gorzowski i strzelecko-drezdenecki – Koło Gospodyń Wiejskich “Stokrotki” w Buszowie. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały jelenia w Borowikach,
- powiat międzyrzecki, sulęciński i słubicki – Koło Gospodyń Wiejskich Muszkowianki. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały indyczkę nadziewaną pieczarkami, pieczoną w towarzystwie słodkiej gruszki i renety,
- powiat zielonogórski i świebodziński – Koło Gospodyń Wiejskich Żelechów. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały królika w sosie śmietanowo – warzywnym z opalanymi ziemniakami.
– Byłem członkiem dwóch komisji na etapie eliminacyjnym i jestem bardzo mile zaskoczony. Poziom był niezwykle wysoki – mówi Tomasz Rafalski. – Uważam, że lubuskie po raz kolejny zajmie w finale korzystną pozycję
– ocenia nasz rozmówca.
Bobowicko zaprasza na kulinarne starcie
II etap wojewódzki „Bitwy regionów” dla województwa lubuskiego odbędzie się w niedzielę, 6 sierpnia na terenie ZSCKR im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku, mieszczącym się przy ul. Międzyrzeckiej 7. Początek imprezy zaplanowano na godz. 13.00.
Teren, na którym będą rozgrywane eliminacje, jak i cała okolica są niezwykle urokliwe. Wieś położona jest nad Jeziorem Bobowickim. Jeśli do tego dodamy możliwość skonsumowania czegoś pysznego, nikogo więcej chyba nie trzeba przekonywać.
– Język polski nie zna słów, którymi można opisać te cudowności, których będzie można spróbować na zawodach – przekonuje Rafalski. – Wszystko w dobrych cenach, a jeśli porównamy cenę do jakości to w ogóle nie ma o czym mówić. Trzeba przyjechać!
– zaprasza organizator.
Lubuskie z sukcesami w „Bitwie Regionów”
W ubiegłorocznym finale w Warszawie województwo lubuskie reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich „Bystra Woda” z Brzeźnicy. W ogólnopolskim rozrachunku Panie zajęły 3 miejsce. Jurorom bardzo przypadły do gustu gołąbki postne. Receptura ma swoje źródła na pograniczu Ukraińsko – Rumuńskim. Poniżej podajemy przepis na ten specjał.
Dalsza część tekstu pod zdjęciem
Składniki:
- 3 szklanki grubej kaszy
kukurydzianej, - 300 g pieczarek,
- 2 cebule,
- szczypta soli i pieprzu,
- główka kapusty,
- 6 szklanek wody.
Składniki na sos:
- 0,5 kostki masła,
- 0,5 kg kurek,
- 0,5 litra śmietany 30%,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kapustę sparzyć, oddzielić liście. Ugotować kaszę kukurydzianą, ciągle mieszając. Gotową kaszę przełożyć do miski.
Cebule podsmażyć na oleju i dodać do kaszy. Pieczarki zetrzeć na tarce, lekko poddusić i razem z wodą dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
Gotowy farsz zawinąć w liście kapusty. Zawinięte gołąbki układać w garnku i gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz.
Sos
Kurki podsmażyć na maśle. Doprawić przyprawami. Dodać śmietanę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ugotowane gołąbki polać sosem. Smacznego!
Sięgnij po więcej mistrzowskich przepisów
Ta i inne wyśmienite potrawy, których receptury powstały z pasją i sercem, mogą zagościć również w Państwa domach! Na stronie internetowej bitwaregionow.pl/ znajdziecie Państwo publikację, w której przygotowaniu uczestniczyły KGW rywalizujące w finale VII edycji „Bitwy Regionów”.
Czytaj też:
Tomaszowska Bitwa Regionów
W Tomaszowie pod Żaganiem przeprowadzono wydarzenie pod nazwą Bitwa Regionów. To pierwsza z zaplanowanych w Lubuskiem potyczek kulinarnych Kół Gospodyń...
Czytaj więcej