Tydzień temu przybliżaliśmy Państwu mimozę, dziś wrócimy do tematu i przyjrzymy się jej wykorzystaniu w kuchni. Sprawdzimy czy wciąż możemy się cieszyć wrzosami i wrzoścami? A także jak wodą w swoich ogródkach gospodarują działkowcy.
Na początek rozmowa Zofii Popieleckiej z Piotrem Muchą z centrum ogrodniczego w Wilkanowie – o wrzosach. Gdzie najlepiej je sadzić, jak o nie dbać i na co zwracać szczególną uwagę?
Jaką politykę związaną z gospodarowaniem wodą prowadzi Polski Związek Działkowców? Czy działkowcy w regionie oszczędzają wodę czy też nie żałują jej roślinom zwłaszcza w okresie suszy? Rozmowa z Rafałem Hawrylukiem:
Czy można uprawiać egzotyczną mimozę w polskich warunkach, a także w jaki sposób wykorzystywać nawłoć w kuchni? Jakie walory zdrowotne i smakowe ma ta roślina? – o tym Izabela Patek rozmawia z Grzegorzem Przybylskim, botanikiem z Barlinka.