W tym wydaniu programu rozmawiamy o astrach w jesiennym ogrodzie. Sprawdzimy jakie rośliny zapewnią, że ogród będzie kolorowy również jesienią i zimą. Przygotowaliśmy też ciekawy materiał o dyniach.
Co może nas cieszyć we wczesnojesiennym ogrodzie? Które rośliny powodują, że ogród jest pełen kolorów? Zapraszam do wysłuchania rozmowy z zielonogórską ogrodniczką i projektantką terenów zielonych Beatą Tokarz:
Jak uprawiać astry? O jesiennych kwiatach w ogrodach z Ryszardem Broniszem rozmawia Izabela Patek:
Dynia to królowa jesiennego stołu, uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu można przygotować zupę i sernik, ale też np. muffinki, kotlety, czy racuchy. Pestki można dodać do sałatki lub ciasta, a z oleju powstanie dressing do sałatki. Dynia ma bardzo wiele odmian –o niektórych Marta Czechowska rozmawiała z producentem warzyw na targowisku przy ul. Owocowej w Zielonej Górze:












![Sejm nie odrzucił weta prezydenta wobec tzw. ustawy łańcuchowej [AKTUALIZACJA] 12 Fot. PAP/Piotr Nowak](https://zachod.pl/wp-content/uploads/2025/12/7314f0a3a3e2a4afc4e385553389e0dc_xl-350x250.jpg)
![W Zielonej Górze rozbłysło Betlejemskie Światło Pokoju [ZDJĘCIA] 13 W Zielonej Górze rozbłysło Betlejemskie Światło Pokoju [ZDJĘCIA] Radio Zachód - Lubuskie](https://zachod.pl/wp-content/uploads/2025/12/dc7e607454507df6f133377880728d18_xl-350x250.jpg)




