Żarskie Muzeum Pogranicza Śląsko – Łużyckiego poprzez zabawę z dziećmi każdego tygodnia przemyca między innymi treści etnograficzne. Tym razem najmłodsi odkrywcy kulinarnych przepisów sami wyrabiali masło.
Zajęcia praktyczne poprzedziła krótka lekcja teorii. Pracownik muzeum objaśnił najmłodszym do czego służy maselniczka czy jak kto woli maśniczka. Po krótkim wprowadzeniu młodzi praktykanci przystąpili do praktyki.
Jak mówi Małgorzata Cegielska z żarskiego muzeum, takie lekcje ubrane w atrakcyjną formę pozostają w pamięci dzieci już na lata:
Efekt swojej pracy młodzi etnografowie mogli zabrać do domu. Większość z nich deklarowała już popołudniowe menu, czyli kanapki z domowym masłem:
Już teraz żarska placówka muzealna zaprasza na przyszłotygodniowe warsztaty. Wówczas będzie to lekcja robienia pocztówek. Będą też odwiedziny na poczcie.