Lubscy inspektorzy kontrolują przed świętami punkty sprzedaży karpi. Urzędnicy sprawdzają legalność sprzedaży, warunki w jakich przetrzymywane są ryby i właściwe wyposażenie stoisk. Nadzór obejmuje także sposób obchodzenia się z karpiami przez sprzedawców.
Uwaga kontrolujących skierowana jest również na zabezpieczenie dostępu do wody i odpowiednie jej natlenienie. – Na świątecznym stole nie może zabraknąć ryb, jednak pamiętajmy, aby nie zadawać im dodatkowego cierpienia. Sprzedaż żywych ryb musi odbywać się zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt – mówi inspektor Magdalena Drosik z lubskiego magistratu:
Dodajmy, że podobne kontrole prowadzić mogą także strażnicy miejscy.













![Boże Narodzenie w piosence [ZDJĘCIA] 13 fot. K.Gonera](https://zachod.pl/wp-content/uploads/2025/12/4276b49096dac3bd76e172c34727b4f6_xl-350x250.jpg)




