A może romantyczna kolacja z wykorzystaniem czerwonych warzyw?

Fot. stockking/Freepik

Fot. stockking/Freepik

Walentynki to doskonała okazja, by za pomocą wyjątkowej kolacji wyrazić uczucia. Wykorzystanie warzyw, szczególnie tych uznawanych za afrodyzjaki, może dodać kolacji nie tylko smaku, ale i nieco magii. W zimowym okresie warto sięgnąć po polskie przetwory, które zachowują wartości odżywcze i smak świeżych warzyw. A gdy tylko nadejdzie sezon, który dla polskiej papryki rozpoczyna się w późnym lecie, warto korzystać ze świeżych warzyw prosto z grządki.

1.Buraczane carpaccio z serem kozim 

Burak, król polskich warzyw afrodyzjaków, w połączeniu z serem kozim tworzy danie pełne smaku i koloru. Cieniutko pokrojone plasterki buraka ułożone na talerzu, posypane kruszonym serem kozim i skropione oliwą z oliwek, będą nie tylko zdrową, ale i romantyczną przystawką. 

2. Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami 

Polskie pieczarki, uznawane również za afrodyzjak, mogą być doskonałą bazą do przygotowania rozgrzewającego risotto. W połączeniu z suszonymi pomidorami, które dodadzą potrawie intensywnego smaku i barwy, stworzą idealne danie na walentynkową kolację. 

3. Zapiekanka z cukinii z polskimi przetworami paprykowymi 

Korzystając z polskiej cukinii, która jest dostępna przez większość roku, można połączyć ją z przetworami paprykowymi. Przygotować warstwy plasterków cukinii z dodatkiem słoikowej papryki w zalewie lub pasty paprykowej, udekorowane mozzarellą i świeżymi ziołami. 

4. Spaghetti z sosem z pieczonych czerwonych warzyw 

Spaghetti z sosem z pieczonych czerwonych warzyw to idealny wybór na romantyczną kolację. Pieczone pomidory, papryka i cebula tworzą głęboki, aromatyczny sos, doskonale łączący się z makaronem. Dodatek parmezanu i świeżych ziół podnosi smak tego wyrafinowanego dania, sprawiając, że jest ono nie tylko smaczne, ale i eleganckie. 

5. Czerwone ciasto marchewkowe z nutą wanilii 

Można poczuć słodycz i pasję z czerwonym ciastem marchewkowym, które swoim wyglądem i smakiem idealnie wpisuje się w walentynkową atmosferę. Soczysta marchewka w połączeniu z intensywnie czerwonym puree z pieczonych buraków tworzy nie tylko zdrową bazę, ale i zachwyca walentynkową kolorystyką. Delikatny krem waniliowy, którym przekładane jest ciasto, dodaje całości wyrafinowanego charakteru. To deser, który rozpieści podniebienie każdego smakosza i doda romantycznego akcentu kolacji. 

Przepis na to wyjątkowe ciasto i pozostałe dania można znaleźć w walentynkowym artykule na stronie >>www.mocpolskichwarzyw.pl<<

Walentynkowa kolacja z polskimi warzywami to świetny sposób, by w zimowe miesiące cieszyć się smakiem ulubionych warzyw i jednocześnie podkreślić wyjątkową atmosferę tego dnia. Wykorzystując warzywa uznawane za afrodyzjaki, można dodać kolacji pikanterii i urozmaicenia, a przetwory warzywne pozwolą na korzystanie z ulubionych smaków, niezależnie od pory roku. 

Moc Polskich Warzyw 

Kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. 

W maju 2023 r. zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile, dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.

Exit mobile version