
Każdego roku w Polsce marnujemy 9 mln ton żywności
Statystyki wskazują, że aż 60 proc. wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych. W szczególności marnotrawstwo jedzenia przypada na okres świąteczny, kiedy to niemal większość z nas, przygotowuje zbyt duże ilości jedzenia.
Marnowanie jedzenia w okresie świątecznym to globalny problem. Każdy z nas stara się wówczas jak najwięcej potraw i bogato zastawić stół. Później jednak okazuje się, że ponad połowa świąteczna jedzenia ląduje w koszu. Przeciętny Polak wyrzuca ok. 4 kg jedzenia miesięczne. Z badań wynika, że w okresie świątecznym wartość ta wzrasta o 2-3 razy.
Sposobem na nadmiar przygotowywanego podczas świąt jedzenia mogą być na przykład jadłodzielnie, które powstają w wielu miastach w Polsce. Można w nich zostawić dobrej jakości jedzenie, z którego mogą skorzystać następnie inne osoby.
Dlatego dziś pytamy państwa: Czy w Państwa domach po świętach zostaje dużo jedzenia? Czy dzielą się Państwo tym jedzeniem z innymi osobami? W jaki sposób możemy zapobiegać marnotrawieniu jedzenia?
– O to dziś pyta Daniel Sawicki.











![Miejska wigilia na zielonogórskiej starówce [ZDJĘCIA] 12 Miejska wigilia na zielonogórskiej starówce [ZDJĘCIA] Radio Zachód - Lubuskie](https://zachod.pl/wp-content/uploads/2025/12/aea72786e9c16cab5ddc73307d892ac2_xl-350x250.jpg)






