Lokalne smaki na pałacowym dziedzińcu w Żaganiu

fot. K.Gonera

fot. K.Gonera

W Żaganiu na pałacowym dziedzińcu zorganizowano dla mieszkańców spotkanie ze smakami regionu. Swoje produkty zaprezentowały koła gospodyń wiejskich oraz indywidualni wystawcy z okolicznych miejscowości i dalszych destynacji. Nie zabrakło także kulinarnych konkursów.

Na opinie żaganian czekali pszczelarze ze swoimi miodami, ale i była okazja na spróbowanie chleba na zakwasie, który pieczony był w specjalnym piecu. Dużym wzięciem cieszyły się lepione na miejscu pierogi, ale i wielu skosztowało po raz pierwszy mamałygi z sosem mięsnym. Jak mówią mieszkańcy, takie imprezy cieszą i powinny odbywać się cyklicznie. – Niektórych potraw wcześniej nie próbowaliśmy, a tu okazuje się, że są naprawdę wyborne. Warto poznawać smaki innych kuchni. Warto także się spotykać i integrować – mówią uczestnicy wydarzenia:

 

Exit mobile version