Główny Inspektorat Ochrony Środowiska apeluje, by nie marnować jedzenia w te święta i dzielić się nadmiarem potraw. Jak powiedział rzecznik GIOŚ, Maciej Karczyński, inspektorat chce promować ideę dzielenia się żywnością:
Jak podkreślił Maciej Karczyński, są pewne zasady, dzięki którym to jedzenie się nie zmarnuje i trafi do osób potrzebujących.
O tym, gdzie można znaleźć taką jadłodzielnię i jak przygotować żywność do przekazania, mówi Anna Duciewicz-Kaczmarek, założycielka trzech jadłodzielni w Zielonej Górze:
Jedzenie, które chcemy pozostawić w jadłodzielni należy odpowiednio zapakować i podpisać, podając nazwę pokarmu i datę jego spożycia.
Główny Inspektorat Ochrony Środowiska przygotował mapę jadłodzielni w Polsce, zachęca też do zgłaszania kolejnych miejsc z lodówkami społecznymi. Mapę można znaleźć na stronie internetowej inspektoratu >>TUTAJ<<.
W Zielonej Górze jadłodzielnie znajdziemy je przy ulicach Moniuszki i Porzeczkowej oraz na osiedlu Pomorskim.
Pozostałych jadłodzielni warto poszukać na stronach internetowych poszczególnych urzędów miast i gmin. Więcej informacji znajdziecie na profilu FB >>Foodsharing Jadłodzielnia Zielona Góra<<.