Uczniowie z klas o profilu hotelarskim z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Żaganiu uczestniczyli w warsztatach gastronomicznych z wykorzystaniem nowych urządzeń zakupionych w ramach wygranego projektu.
Zajęcia przeprowadzono w pracowni, gdzie odbywają się lekcje praktyczne. – Dziś młodzież wykonuje zdrowe posiłki. Uczymy ich także tego, jak planować i robić posiłki, aby wykorzystać resztki z lodówki. To również nauka planowania zakupów – mówi nauczyciel zawodu Lucyna Kultys:
– Produkty, które wykorzystujemy dziś podczas warsztatów, jak i nowe urządzenia kuchenne mamy dzięki projektowi, w którym wzięliśmy udział – zaznacza nauczycielka:
Sami uczniowie podkreślają, że takie praktyki, to dla nich najlepsza nauka przyszłego zawodu. – Uczymy się tu wielu ciekawych rzeczy, ale również podziału pracy – dodaje młodzież:
Dodajmy, że obecnie technikum hotelarskie to trzy klasy uczniów.

























![Żagańskie podsumowanie roku księżnej Doroty [ZDJĘCIA] 15 fot. K.Gonera](https://zachod.pl/wp-content/uploads/2025/12/5903224561e8a72374c7b79d0ea24ef3_xl-350x250.jpg)


