Konferencja promująca łowiectwo i lokalne produkty z dziczyzny [GALERIA ZDJĘĆ]

Fot. Krzysztof Filmanowicz

Fot. Krzysztof Filmanowicz

Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Na ten temat dyskutowano dziś w Zielonej Górze w trakcie konferencji zorganizowanej przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego oraz oddziały okręgowe Polskiego Związku Łowieckiego w Gorzowie i Zielonej Górze.

Łukasz Porycki, wicemarszałek województwa lubuskiego, przypomina, że to kolejne tego typu spotkanie promujące zdrową żywność pochodzącą m.in. z lubuskich lasów.

– Tym razem skupiamy się na dziczyźnie, która może być kolejnym znakiem rozpoznawczym naszego regionu

– dodaje Porycki:

Wojciech Pawliszak, przewodniczący gorzowskiego oddziału PZŁ, zwraca uwagę, że dziś w całej Europie obchodzony jest Dzień Zdrowego Odżywiania i Żywienia.

Stąd m.in. pomysł na spotkanie, na którym omawiane też będą zdrowotne aspekty dziczyzny i jej rola w walce z otyłością wśród dzieci i młodzieży:

Jacek Urbański, dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, podkreśla, że dzisiejsza konferencja zainaugurowała kampanię informacyjną pod hasłem „Wspieraj lubuskie środowisko łowieckie”.

Jak zaznacza, to swego rodzaju kontynuacja dotychczasowych akcji promujących lubuską dziczyznę i działalność kół łowieckich:

Dodajmy, że w ostatnich latach w województwie lubuskim pozyskiwało się najczęściej mięso z jeleni, saren czy dzików. Niestety, ponad 90 procent lubuskiej dziczyzny trafiała na eksport i wyjeżdżała głównie do Niemiec i Francji.

Exit mobile version