Mamy zwyciężczynie wojewódzkiego finału „Bitwy Regionów”! Wygrało Koło Gospodyń Wiejskich Muszkowianki z Muszkowa w gminie Krzeszyce. Konkurencja była silna, jednak danie pań robiło wrażenie nie tylko ze względu na smakowitość, równie imponująca była jego wielkość. Jesienią nasza drużyna powalczy o miejsce na podium w finale ogólnopolskim.
Finał wojewódzkiego etapu VIII edycji „Bitwy Regionów” dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubuskiego za nami. Impreza odbyła się na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku.
Otwarcia imprezy dokonała z-ca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Małgorzata Gośniowska-Kola. W wydarzeniu uczestniczyli też poseł na Sejm, Elżbieta Płonka oraz wojewoda lubuski Władysław Dajczak .
Mamy zwycięzców „Bitwy Regonów”
Komisja konkursowa za najlepszą uznała potrawę przygotowaną przez panie z KGW Muszkowianki z Muszkowa (powiat sulęciński, gmina Krzeszyce). Potrawą, która zrobiła największe wrażenie była indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety.
Panie z KGW Muszkowianki cieszyły się ze swojego sukcesu. Od początku miały nadzieję, że ich propozycja jest asem w rękawie:
Anna Bazan podczas prezentacji potrawy podkreślała, że konkurs jest dodatkową motywacją do szlifowania swoich kulinarnych umiejętności:
Mimo deszczu humory dopisywały wszystkim. Czas umilały występy zespołów śpiewaczych.
Konkurs jest organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Dalsza część tekstu pod zdjęciem
Fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Gorzowie Wlkp./FB. Na zdjęciu KGW Muszkowianki ze zwycięska potrawą wojewódzkiego etapu 8 edycji „Bitwy Regionów”
Zacięta bitwa ze smakiem
W kulinarnych zmaganiach uczestniczyło 6 Kół Gospodyń Wiejskich, wyłonionych w eliminacjach powiatowych. Komisja konkursowa pod przewodnictwem szefa kuchni Kamila Tużnika (z tytułem mistrza) oceniła konkursowe potrawy.
Na podium stanęły:
- KGW Muszkowianki z potrawą „Indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety”,
- KGW Kandlewianki Kandlewo z potrawą „Pyzy kandlewskie nadziewane mięsem z dzika w sosie pieczarkowym”,
- KGW ŻELECHÓW z potrawą „Królik w sosie śmietanowo – warzywnym z opalanymi ziemniakami”.
KGW Muszkowianki istnieją od 2018 r. W swoich szeregach mają ponad 30 członkiń. Jak same przyznają, spotykają się na zawołanie, dzięki kontaktowi telefonicznemu.
Obecne zwycięstwo to nie pierwszy sukces KGW Muszkowianki w „Bitwie Regionów”. W 6. edycji kulinarnego konkursu (2021 r.) panie zapewniły sobie zwycięstwo w etapie wojewódzkim przygotowując królika w śmietanie z zestawem kasz. Dzięki temu reprezentowały województwo lubuskie na ogólnopolskim finale konkursu w Częstochowie.
Roman Jabłoński, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Gorzowie, mówi, że KGW z regionu od lat mogą cieszyć się dobrymi finałowymi wynikami w stolicy:
Zwycięskie drużyny wszystkich wojewódzkich etapów wezmą udział w centralnym etapie konkursu w Warszawie.
Czytaj też:
Wojewódzki finał „Bitwy Regionów”
W Bobowicku w powiecie międzyrzeckim rozpoczął się drugi wojewódzki etap Kulinarnej "Bitwy Regionów". O udział w finale centralnym w Warszawie...
Czytaj więcej