W Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Iłowej przeprowadzono pokaz gastronomiczny pod nazwą „Kulinarna podróż po regionach Polski”. W ramach wydarzenia przygotowująca się do zawodu młodzież zaprezentowała swoje umiejętności.
Podczas spotkania przybliżono potrawy z trzech regionów Polski. – Można powiedzieć, że jest to nasze coroczne święto. To także lekcja kulinariów, ale i etnografii – mówi dyrektorka placówki Violetta Szary:
– To szkoła z wielkimi tradycjami i znajdująca się w wyjątkowym obiekcie – mówi wicestarosta żagański Anna Michalczuk:
Emilia Buganik podkreśla, że w imprezę co roku angażują się wszyscy. – Oprócz samych uczniów również nauczyciele, a nawet rodzice – zaznacza pedagog szkolny:
Sama młodzież przyznaje, że nauki jest sporo, ale takie praktyczne lekcje, kiedy powstają regionalne potrawy są bardzo ciekawe:
Dodajmy, że do iłowskiej szkoły uczęszcza około 180 uczniów.