Ogrodowy Zawrót Głowy 11.10.2020

Ogrodowy Zawrót Głowy 11.10.2020 Radio Zachód - Lubuskie

Fot. Z. Popielecka

Tydzień temu przybliżaliśmy Państwu mimozę, dziś wrócimy do tematu i przyjrzymy się jej wykorzystaniu w kuchni. Sprawdzimy czy wciąż możemy się cieszyć wrzosami i wrzoścami?  A także jak wodą w swoich ogródkach gospodarują działkowcy. 

Na początek rozmowa Zofii Popieleckiej z Piotrem Muchą z centrum ogrodniczego w Wilkanowie – o wrzosach. Gdzie najlepiej je sadzić, jak o nie dbać i na co zwracać szczególną uwagę?

 

Jaką politykę związaną z gospodarowaniem wodą prowadzi Polski Związek Działkowców? Czy działkowcy w regionie oszczędzają wodę czy też nie żałują jej roślinom zwłaszcza w okresie suszy?  Rozmowa z Rafałem Hawrylukiem:

 

Czy można uprawiać egzotyczną mimozę w polskich warunkach, a także w jaki sposób wykorzystywać nawłoć w kuchni? Jakie walory zdrowotne i smakowe ma ta roślina? – o tym Izabela Patek rozmawia z Grzegorzem Przybylskim, botanikiem z Barlinka.

Exit mobile version