Przy żagańskiej strefie chillu przy ulicy Rybackiej zorganizowano wakacyjne warsztaty kulinarne. Dzieci i nieco starsza młodzież pod okiem doświadczonych mistrzyń kuchni z Koła Gospodyń Wiejskich ze Starej Koperni samodzielnie przygotowały ciasto i farsz, aby ulepić pierogi.
Cykl spotkań podczas kanikuł to efekt współpracy kilku instytucji. Wspólnie z Miejską Biblioteką Publiczną imienia Papuszy i gospodyniami ze Starej Koperni do akcji włączył się również Ośrodek Pomocy Społecznej. Swoje pociechy w kulinarnych poczynaniach wspierali także rodzice, którzy również zakasali rękawy przy stolnicy z wałkiem w dłoni. Trzy pokolenia zgodnie twierdzą, że takie wspólne zabawy to świetny sposób na integrację i naukę. – Doskonale się bawimy, uczymy się od siebie nawzajem i co ważne, nie siedzimy w domach. W końcu są wakacje – podkreślają uczestnicy warsztatów:















![Żagańskie podsumowanie roku księżnej Doroty [ZDJĘCIA] 15 fot. K.Gonera](https://zachod.pl/wp-content/uploads/2025/12/5903224561e8a72374c7b79d0ea24ef3_xl-350x250.jpg)


