W Treviso na północy Włoch zmarł twórca tiramisu, najsłynniejszego włoskiego deseru. Specjał powstał przypadkiem ponad pół wieku temu. Był efektem drobnego wypadku przy pracy w kuchni.
Ado Campeol miał 93 lata. Był właścicielem słynnej restauracji „Le Beccherie” w Treviso. W 1970 roku – w czasie przygotowania lodów waniliowych – kawałek sera mascarpone wpadł mu do roztartego żółtka z cukrem. Okazało się, że mieszanina jest znakomita.
Campeol wraz z kucharzem i małżonką wpadli na pomysł, by dodać do niej biszkopty nasączone kawą i kakao.
Dwa lata później trafił do jadłospisu i zawojował świat. Twórcy nazwali go „tiramisu”, co znaczy „wzmocnij mnie’”, „podnieś mnie na duchu”. W 2010 roku receptura została zarejestrowana we Włoskiej Akademii Kuchni.
Szef regionu Wenecji Luca Zaia złożył kondolencje rodzinie zmarłego i powiedział, że region stracił jedną z największych gwiazd sztuki kuchennej.
⚫️ Con Aldo Campeol, scomparso oggi all’età di 93 anni, Treviso perde un’altra stella della sua storia enogastronomica,…
Opublikowany przez Luca Zaia Sobota, 30 października 2021