W Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa w Gorzowie rozstrzygnięto lubuski etap konkursu „Bitwa Regionów”, czyli plebiscytu na najlepszą potrawę regionalną.
Do konkursu zgłosiło się 19 Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu. W tym roku ze względu na ograniczenia związane z pandemią potrawy konkursowe były prezentowane nie na talerzu, a na filmach nagranych przez uczestników „Bitwy Regionów”. Mówi Roman Jabłoński, zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Gorzowie:
Zwyciężczyniami 6. edycji Bitwy Regionów zostały panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Muszkowianki”, które przygotowały królika w śmietanie z zestawem kasz. Teraz będą reprezentować województwo lubuskie na ogólnopolskim finale konkursu w Częstochowie. Mówi przewodnicząca koła, Jolanta Turek:
Drugą najlepszą potrawą regionalną okazały się gołąbki w liściach winogron przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Rudniczanie 18, pod przewodnictwem Weroniki Domareckiej:
Celem konkursu „Bitwa Regionów” jest m.in. promocja produktów pochodzących z Polski. Dlatego nawet pieróg ruski pieczony, który zdobył trzecie miejsce, był przygotowany z lokalnych produktów. Mówi Elżbieta Ogrodniczuk z Koła Gospodyń Wiejskich Kiełczanie:
Finał VI edycji Bitwy Regionów odbędzie się 4 września w Częstochowie. Weźmie w nim udział 16 drużyn z całej Polski.