W szkole gastronomicznej przy ul. Botanicznej 66 w Zielonej Górze odbyło się spotkanie dotyczące akcji ,,Gotuj na zdrowie”. Jest to seria nagrań, na których uczniowie szkoły tworzą zdrowe posiłki w oparciu o portal ,,Diety NFZ”.
W Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze odbył się briefing na temat projektu „Gotuj na zdrowie” na podstawie portalu „Diety NFZ”.
Sam portal cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem.
– Cieszymy się, że tak wielu pacjentów korzysta z naszych porad
– mówi Ewa Skrbeńska, dyrektor Lubuskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ w Zielonej Górze:
Przepisy dostępne na portalu są zbudowane na bazie diety skierowanej do osób chorych na cukrzycę.
– Ten portal jest odpowiedzią na potrzeby społeczeństwa
– podkreśla Agnieszka Jarząbek, doradca do spraw profilaktyki lubuskiego NFZ:
W projekcie biorą udział uczniowie oraz nauczyciele ze szkoły gastronomicznej z Zielonej Góry.
– To projekt ważny społecznie, a przy okazji uczymy się przygotowywać zdrowe potrawy
– mówi Piotr Dubec, nauczyciel i opiekun przyszłych kucharzy:
Jak podkreślają Aleksandra i Zofia, uczennice biorące udział w projekcie, nauka zawodu kucharza jest wymagająca, ale przynosi zadowalające efekty:
W ramach tej akcji w ciągu roku powstają 4 nagrania, po jednym na każdą porę roku.
Dalsza część tekstu pod zdjęciem
Fot. nfz-zielonagora.pl/
Diety NFZ – komu to potrzebne
Nowa odsłona portalu Diety NFZ działa od 28 grudnia 2022 roku. Portal promuje zdrowe nawyki żywieniowe i wspiera osoby z chorobami przewlekłymi w wyborze odpowiedniej diety. Oferowane jadłospisy są doskonałe dla wszystkich osób, które chcą się zdrowo odżywiać i zmienić nawyki żywieniowe. Wszystkie plany żywieniowe i materiały edukacyjne na portalu są bezpłatne. Portal oferuje:
- 11 planów żywieniowych opartych na diecie DASH (dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia),
- możliwość indywidualnego doboru planu żywieniowego do preferencji użytkownika,
- plan żywieniowy dla całej rodziny,
- listę zakupów do przepisów z planu żywieniowego,
- ponad 8 tys. przepisów opracowanych przez dietetyków,
- kilkadziesiąt filmów z poradami żywieniowymi i przepisami,
- artykuły z poradami na temat zdrowego odżywiania,
- e-booki z przepisami.
Chodzi o to, żeby plany żywieniowe były jak najbardziej dopasowane do indywidualnych preferencji. Wprowadzono więc możliwość:
- wyboru liczby posiłków od 3 do 5 na dzień,
- wykluczenia z jadłospisu produktów zawierających: gluten, laktozę, mięso oraz ryby i owoce morza.
Dzięki temu można jeść smacznie, zdrowo ale też tak jak lubimy.
Adres do portalu znajdziecie tutaj >>https://diety.nfz.gov.pl/<<