W Parku Dworskim w Iłowej przeprowadzono 2. Lubuski Festiwal Kuchni Bukowińskiej. Na scenie zaprezentowały się zespoły z województwa lubuskiego i dolnośląskiego. Były także bukowińskie potrawy.
Wydarzenie odbywało się w ramach drugiego dnia święta Parku Dworskiego. – To bardzo ważne jest, aby pielęgnować tradycje. Spotykamy się z kulturą bukowińską już po raz drugi i ponownie impreza przyciąga wiele osób – mówi burmistrz Iłowej Paweł Lichtański:
Bożena Żygadło z zespołu Pojana z Piławy Dolnej podkreśla, że przygotowane potrawy smakowały tym, którzy przyszli na imprezę. – Wiele osób pytało nas co to za smaki i jaki jest sposób ich przygotowania – podkreśla:
Bukowińskie smaki przygotowały także członkinie zespołu Rosa z Drągowiny. Jak mówi Anna Markulak kierowniczka zespołu sposób ich przygotowania przekazywany jest z przez kolejne pokolenia:
Dodajmy, że podczas festiwalu zaprezentowało się 8 zespołów.
Posłuchaj:
CZYTAJ TEŻ:
- Gmina Lipinki Łużyckie zaprasza na dożynki,
- Dożynki w gminie Niegosławice,
- Tak wyglądało święto plonów w gminie Cybinka,
- Dożynki w Wojcieszycach. Tak świętuje gmina Kłodawa,
- Święto Miodu w Muzeum Etnograficznym w Ochli [ZDJĘCIA],
- Lubuskie Święto Chleba w Bogdańcu,
- Jubileusz zespołu „Wrzosy”,
- Pyszna, piękna indyczka nadziewana pieczarkami w finale „Bitwy Regionów”! Trzymajcie kciuki za KGW Muszkowianki!