Bobowicko zaprasza na kulinarną ucztę. „Bitwa Regionów” weszła w etap wojewódzki, dopingujmy swoje faworytki

Fot. Freepik/bitwaregionow.pl

Fot. Freepik/bitwaregionow.pl

Już 6 sierpnia w Bobowicku (powiecie międzyrzeckim) odbędzie się II etap wojewódzki „Bitwy Regionów”. O udział w finale kulinarnego konkursu powalczy 6 Kół Gospodyń Wiejskich z naszego regionu. Takiej uczty nie warto przegapić! Tymczasem prezentujemy Wam zwyciężczynie eliminacji i zachęcamy do własnoręcznego przygotowania gołąbków, które w ubiegłym roku zrobiły furorę w Warszawie.

Przypomnijmy, „Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. „Bitwa Regionów” dowodzi, że polska kuchnia jest nie tylko smaczna i niezwykle różnorodna, ale także może być niewyczerpanym źródłem inspiracji.

– W Kołach Gospodyń Wiejskich żywa jest wspaniała tradycja gotowania fantastycznych dań, o których często nawet nam się nie śniło – mówi Tomasz Rafalski, z-ca dyrektora dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Gorzowie Wlkp. – W zasadzie nie zdarza się, by podczas „Bitwy Regionów” nie smakowało temu, który spróbował. To wspaniała uczta dla podniebienia. Serdecznie zapraszam do uczestniczenia w tym wydarzeniu i wspierania naszych regionalnych produktów

– rekomenduje Rafalski.

Konkurs jest organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Dalsza część tekstu pod galerią zdjęć

Pyszności Lubuszanek

Za nami eliminacje powiatowe VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich. Łącznie w Polsce odbyły się 244 wydarzenia, podczas których zaprezentowano 2 780 wyśmienitych potraw, całe bogactwo smaków i tradycji kulinarnych oraz ogrom pozytywnych emocji. Wszystkiemu towarzyszyła wspaniała atmosfera.

W naszym województwie prezentowano chyba wszystkie możliwe rodzaje potraw. Były pyszne ryby, dziczyzna, wołowina, wieprzowina, placki ziemniaczane oraz lubiane przez wszystkich pierogi. Koła Gospodyń Wiejskich zaskakiwały nowymi przepisami i pomysłami na znane produkty.

– Trudno znaleźć coś, co jest najczęściej gotowane – przyznaje Tomasz Rafalski. – Różnorodność tych dań jest bardzo szeroka i często wynika z miejscowych tradycji. Niektóre zwyczaje są przywiezione z Kresów Wschodnich oraz wielu innych miejsc, z których przybyli obecni Lubuszanie.

W naszym województwie wyłoniono 6 Kół Gospodyń Wiejskich, które w Bobowicku powalczą o miejsce w finale:

– Byłem członkiem dwóch komisji na etapie eliminacyjnym i jestem bardzo mile zaskoczony. Poziom był niezwykle wysoki – mówi Tomasz Rafalski. – Uważam, że lubuskie po raz kolejny zajmie w finale korzystną pozycję

– ocenia nasz rozmówca.

Bobowicko zaprasza na kulinarne starcie

II etap wojewódzki „Bitwy regionów” dla województwa lubuskiego odbędzie się w niedzielę, 6 sierpnia  na terenie ZSCKR im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku, mieszczącym się przy ul. Międzyrzeckiej 7. Początek imprezy zaplanowano na godz. 13.00.

Teren, na którym będą rozgrywane eliminacje, jak i cała okolica są niezwykle urokliwe. Wieś położona jest nad Jeziorem Bobowickim. Jeśli do tego dodamy możliwość skonsumowania czegoś pysznego, nikogo więcej chyba nie trzeba przekonywać.

– Język polski nie zna słów, którymi można opisać te cudowności, których będzie można spróbować na zawodach – przekonuje Rafalski. – Wszystko w dobrych cenach, a jeśli porównamy cenę do jakości to w ogóle nie ma o czym mówić. Trzeba przyjechać!

– zaprasza organizator.

Lubuskie z sukcesami w „Bitwie Regionów”

W ubiegłorocznym finale w Warszawie województwo lubuskie reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich „Bystra Woda” z Brzeźnicy. W ogólnopolskim rozrachunku Panie zajęły 3 miejsce. Jurorom bardzo przypadły do gustu gołąbki postne. Receptura ma swoje źródła na pograniczu Ukraińsko – Rumuńskim. Poniżej podajemy przepis na ten specjał.

Dalsza część tekstu pod zdjęciem

Składniki:

Składniki na sos:

Przygotowanie:
Kapustę sparzyć, oddzielić liście. Ugotować kaszę kukurydzianą, ciągle mieszając. Gotową kaszę przełożyć do miski.
Cebule podsmażyć na oleju i dodać do kaszy. Pieczarki zetrzeć na tarce, lekko poddusić i razem z wodą dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

Gotowy farsz zawinąć w liście kapusty. Zawinięte gołąbki układać w garnku i gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz.

Sos
Kurki podsmażyć na maśle. Doprawić przyprawami. Dodać śmietanę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ugotowane gołąbki polać sosem. Smacznego!

Sięgnij po więcej mistrzowskich przepisów

Ta i inne wyśmienite potrawy, których receptury powstały z pasją i sercem, mogą zagościć również w Państwa domach! Na stronie internetowej bitwaregionow.pl/ znajdziecie Państwo publikację, w której przygotowaniu uczestniczyły KGW rywalizujące w finale VII edycji „Bitwy Regionów”.

Exit mobile version