Dziś w audycji: clematisy, winobluszcze, wisterie, miliny – czyli jak wykorzystać i zadbać o pnącza, przyjrzymy się najsmaczniejszym śliwkom i wiśniom, a na koniec odwiedzimy Ogród Dendrologiczny w Przelewicach.
Lipiec jest miesiącem zbioru owoców i momentem, kiedy rośliny są w pełni rozkwitu. Niektóre błyskawicznie rosną, wspinają się po murach i do tego bujnie kwitną. Dziś podpowiemy jak wykorzystać pnącza, jak je pielęgnować, w jakich miejscach sadzić. O szczegółach opowie już Agnieszka Kunicka z Centrum Ogrodniczego „Gardenion”.
Marta Czechowska sprawdzała jakie śliwki i wiśnie najlepiej nadają się na przetwory.
Po raz kolejny odwiedzamy Ogród Dendrologiczny w Przelewicach. To miejsce opisywała w swoich tekstach, a także prezentowała na swoich obrazach wybitna polska artystka Romana Kaszczyc. Po ogrodzie Izabelę Patek oprowadziła Katarzyna Misiak.