Gastronomiczne warsztaty w żagańskiej szkole

fot. K.Gonera

fot. K.Gonera

Uczą się na przyszłych szefów kuchni i pracowników hoteli. Dziś uczniowie z klas o profilu hotelarskim z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Żaganiu doskonalili swój praktyczny warsztat podczas zajęć gastronomicznych. Zajęcia przeprowadzono w pracowni, gdzie odbywają się lekcje praktyczne.

W trakcie tych ważnych kroków w świecie kulinariów młodzież uczyła się także planowania posiłków, ale również jak zrobić coś z niczego, czyli wykorzystać resztki z lodówki. Produkty wykorzystane podczas zajęć oraz urządzenia wspomagające prace kuchenne pochodzą ze środków z projektu, który napisali uczniowie przy pomocy nauczycieli. – Można powiedzieć, że dziś mamy małe kulinarne święto, bo w sumie otrzymaliśmy na te zajęcia i sprzęt dwa i pół tysiąca złotych. Najważniejsze jest jednak to, że młodzież lubi takie formy zajęć – mówi nauczycielka zawodu Lucyna Kultys:

Exit mobile version