Uczą się na przyszłych szefów kuchni i pracowników hoteli. Dziś uczniowie z klas o profilu hotelarskim z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Żaganiu doskonalili swój praktyczny warsztat podczas zajęć gastronomicznych. Zajęcia przeprowadzono w pracowni, gdzie odbywają się lekcje praktyczne.
W trakcie tych ważnych kroków w świecie kulinariów młodzież uczyła się także planowania posiłków, ale również jak zrobić coś z niczego, czyli wykorzystać resztki z lodówki. Produkty wykorzystane podczas zajęć oraz urządzenia wspomagające prace kuchenne pochodzą ze środków z projektu, który napisali uczniowie przy pomocy nauczycieli. – Można powiedzieć, że dziś mamy małe kulinarne święto, bo w sumie otrzymaliśmy na te zajęcia i sprzęt dwa i pół tysiąca złotych. Najważniejsze jest jednak to, że młodzież lubi takie formy zajęć – mówi nauczycielka zawodu Lucyna Kultys:










![Uroczysta przysięga ochotników w Żaganiu [ZDJĘCIA] 10 fot. K.Gonera](https://zachod.pl/wp-content/uploads/2025/12/7b4733668507f243cafd65a9dbfc18bb_xl-350x250.jpg)


![Żagań uczcił pamięć o gen. Maczku [ZDJĘCIA] 13 fot. K.Gonera](https://zachod.pl/wp-content/uploads/2025/12/c44c8c27ca28f9512511c477e36848c4_xl-350x250.jpg)



