Festiwal Kuchni Bukowińskiej w Iłowej

fot. K.Gonera

fot. K.Gonera

W Parku Dworskim w Iłowej przeprowadzono 2. Lubuski Festiwal Kuchni Bukowińskiej. Na scenie zaprezentowały się zespoły z województwa lubuskiego i dolnośląskiego. Były także bukowińskie potrawy.

Wydarzenie odbywało się w ramach drugiego dnia święta Parku Dworskiego. – To bardzo ważne jest, aby pielęgnować tradycje. Spotykamy się z kulturą bukowińską już po raz drugi i ponownie impreza przyciąga wiele osób – mówi burmistrz Iłowej Paweł Lichtański:

Bożena Żygadło z zespołu Pojana z Piławy Dolnej podkreśla, że przygotowane potrawy smakowały tym, którzy przyszli na imprezę. – Wiele osób pytało nas co to za smaki i jaki jest sposób ich przygotowania – podkreśla:

Bukowińskie smaki przygotowały także członkinie zespołu Rosa z Drągowiny. Jak mówi Anna Markulak kierowniczka zespołu sposób ich przygotowania przekazywany jest z przez kolejne pokolenia:

Dodajmy, że podczas festiwalu zaprezentowało się 8 zespołów.

Posłuchaj:

CZYTAJ TEŻ:

Exit mobile version