W Tomaszowie zorganizowano pierwszą w Lubuskiem Bitwę Regionów. Do kulinarnej rywalizacji stanęło 16 kół gospodyń wiejskich z powiatu żagańskiego. Wydarzenie było także promocją polskiej żywności.
Celem iwentu jest promocja regionalnych produktów i tradycji kulinarnych. – W naszym województwie takich spotkań będzie kilka. Weźmie w nim udział siedemdziesiąt pięć kół gospodyń – mówi Małgorzata Gośniowska – Kola z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa:
Same uczestniczki kulinarnego konkursu przyznają, że jest to dla nich oprócz możliwości zaprezentowania swoich umiejętności także doskonała okazja do integracji:
Wójt gminy Leszek Ochrymczuk podkreśla, że to najlepszy sposób promocji tego co związane jest z regionem. – Impreza ma dziś dwa wymiary. Promujemy to, co polskie, ale również obchodzimy jubileusz trzydziestolecia istnienia Tomaszowa – zaznacza włodarz gminy:
Odwiedzający dziś Tomaszowo zaznaczają, że takie wydarzenia powinny odbywać się częściej. – To doskonała forma spędzenia czasu całą rodziną, ale także chęć bycia wśród innych i poznawania siebie nawzajem. – Przy okazji można podpytać o przepisy na te pyszności i spróbować samemu w domu– mówią Lubuszanie:
Dodajmy, że kolejnym punktem na lubuskiej mapie Bitwy Regionów będzie podżarski Grabik.