Województwo lubuskie to winiarskie zagłębie Polski.
Tak wynika z danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który podsumował ubiegłoroczne informacje dotyczące zarejestrowanych winnic w regionie, powierzchni ich upraw oraz rodzajów produkowanego wina.
Jak wylicza Roman Jabłoński, dyrektor oddziału regionalnego KOWR w Gorzowie, w województwie lubuskim winną winorośl uprawia się na ponad 136 hektarach gruntów, co daje nam zdecydowane prowadzenie w kraju:
Roman Jabłoński podkreśla, że zainteresowanie produkcją wina w naszym regionie z roku na rok jest co raz większe, o czym świadczy m.in. systematycznie rosnąca liczba nowo zakładanych winnic, które zgłaszane są do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa:
Dodajmy, że pod względem powierzchni winnic w regionie województwo lubuskie wyprzedziło m.in. Małopolskę i Dolny Śląsk.
Średnia powierzchnia winnicy w naszym regionie wynosiła w ubiegłym roku 2,43 hektara, a najczęściej produkowane wina powstawały z odmian riesling i solaris, a także pinot noir i pinot blanc.