Suto zastawiony stół w czas świąt grudniowych, to tradycja. Często jednak jedzenie pozostaje i głowimy się, co zrobić z jego nadmiarem. Warto wówczas pomyśleć o jadłodzielni. Jedno z takich miejsc, gdzie można zostawić żywność znajduje się przy żagańskim OPS-ie.
Pierwsza jadłodzielnia w kraju powstała w 2016 roku. Od tamtego czasu dzielenie się jedzeniem cieszy się coraz większą popularnością. Każdy może coś tu przynieść. Każdy ma sposobność także skorzystać.
– Trzeba oczywiście przestrzegać pewnych zasad – zaznacza wolontariuszka opiekująca się obiektem, Mariola Jaromieńczuk:
Sami bezdomni podkreślają, że pomysł jest jak najbardziej zasadny. – Żal, aby nadmiar jedzenia pozostałego po świętach się zmarnował – dodają:
Dodajmy, że w jadłodzielni nie można zostawiać między innymi surowego mięsa, otwartych puszek, czy słoików z przetworami.