Badania pokazują, że w naszym kraju marnuje się prawie 5 mln. ton żywności rocznie. Taka ilość odpadów zanieczyszcza środowisko naturalne.
Z drugiej zaś strony marnowana żywność mogłaby zasilać banki żywności i instytucje charytatywne. Sprzyjają temu zmiany prawne, które nakładają na sklepy o powierzchni pow. 400 metrów kwadratowych zawieranie stosownych umów. Jeśli chodzi o gospodarstwa domowe to prowadzona jest od lat akcja edukacyjna. Co ciekawe, pandemia spowodowała, że rzadziej wychodzimy na zakupy i lepiej je planujemy. Ale problem nadal istnieje i zauważyła go Organizacja Narodów Zjednoczonych.
W dzisiejszym Otwartym Mikrofonie pytamy: co Możemy zrobić żeby ograniczyć marnowanie żywności? Pyta Adam Ruszczyński
Od godz. 12:10 czekamy na Państwa telefony: 68 324 22 55 i 801 327 462, a już teraz na komentarze – Facebooku i Twitterze.