# 22 Dynia królowa jesiennych stołów

Na słodko, słono, czy jak tam chcecie. Możliwości jest pewnie mniej niż gatunków, bo tych sklasyfikowano około 800. O dynie chodzi. Zarówno te czerwone jak i pomarańczowe, białe czy czarne. Wszystkie dostaniecie w miejscu magicznym – Dyniowym Polu. Kolorów i gatunków jest bez liku, podobnie jak i sposobów przyrządzenia. Dwa z nich znajdziecie poniżej a my przypominamy: produkt lokalny to zdrowie, sprawdzony sprzedawca i niezapomniane smaki.

Audycja współfinansowana ze środków Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze

PRZEPIS: 

Zupa krem z dyni

SKŁADNIKI

1 mała dynia Hokkaido (wielkości główki od kapusty)
1 litr rosołu
1/2 l mleka kokosowego
1 szklanka śmietany kremówki (słodkiej)
Pieprz kajeński – szczypta
Imbir mielony – dwie szczypty
Cynamon – pół małej łyżeczki
Goździk – szczypta
Anyż – dwie gwiazdki lub mielony do smaku.
Dynie oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w centymetrowe pasy i wkładamy do garnka. Zalewamy rosołem lub wodą z dodatkiem kostki rosołowej albo bulionu tak by płyn przykrył dynię. Dodajemy przypraw i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy łyżkę miodu, olej kokosowy śmietanę. Całość miksujemy (można z przyprawami) i zagotowujemy. Można podawać z pestkami z dyni, słonecznika lub groszkiem ptysiowym.

Racuchy z dynią w sosie karmelowo-jabłkowym

Ciasto na racuchy:

SKŁADNIKI 

200 g obranej dyni
1 i 1/2 szklanki maki pszennej (ok. 240 g)
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
2 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Do miski wlewamy mleko z łyżką cukru i kruszymy do tego drożdże. Odstawiamy aż zaczną pracować. Wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 20 minut. Dynię obieramy ze skóry i czyścimy z gniazd nasiennych. Następnie ścieramy na grubych oczkach. Do wyrośniętego ciasta delikatnie dodajemy dynię. Nabieramy łyżką i kładziemy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.

SOS:

200 g cukru
75 ml wody
80 g masła
cynamon do smaku

Cukier smażymy na suchej patelni. Dodajemy wodę i rozpuszczamy w niej karmel, dodajemy cynamonu i ściągamy z palnika. Do gorącej masy wkładamy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Dwa jabłka kroimy w centymetrową kostkę, dodajemy do karmelu i już nie gotujemy żeby jabłka były chrupiące. Tak przygotowanym sosem polewamy racuchy.

SMACZNEGO!

Exit mobile version