Wielkanocny świergust i pisanki

fot. K.Gonera

fot. K.Gonera

Święta Wielkiej Nocy to ważny czas w polskiej tradycji. Przy tej okazji warto pokusić się o spojrzenie wstecz i spojrzeć na nie przez pryzmat ludowych obrzędów i zwyczajów różnych regionów. Dowiemy się wówczas czym jest śmirgust i co oznacza bicie witkami.

Świąteczny folklor oraz kuchnia różnią się od siebie w zależności od miejsca na mapie. Ważne jest jednak, aby przekazywać tę wiedzę z pokolenia na pokolenie i krzewić kulturę regionu. Działania takie prowadzą między innymi Górale Bukowińscy. Można ich spotkać podczas jarmarków, gdzie dzielą się smakiem tradycyjnej kuchni, dźwiękami muzyki i opowieściami, jak to drzewiej było. – Ważne jest, aby o tym mówić – zaznacza Genowefa Chabiniak z zespołu Stanowianie:

Exit mobile version