Uczniowie z klas o profilu hotelarskim z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Żaganiu uczestniczyli w warsztatach gastronomicznych z wykorzystaniem nowych urządzeń zakupionych w ramach wygranego projektu.
Zajęcia przeprowadzono w pracowni, gdzie odbywają się lekcje praktyczne. – Dziś młodzież wykonuje zdrowe posiłki. Uczymy ich także tego, jak planować i robić posiłki, aby wykorzystać resztki z lodówki. To również nauka planowania zakupów – mówi nauczyciel zawodu Lucyna Kultys:
– Produkty, które wykorzystujemy dziś podczas warsztatów, jak i nowe urządzenia kuchenne mamy dzięki projektowi, w którym wzięliśmy udział – zaznacza nauczycielka:
Sami uczniowie podkreślają, że takie praktyki, to dla nich najlepsza nauka przyszłego zawodu. – Uczymy się tu wielu ciekawych rzeczy, ale również podziału pracy – dodaje młodzież:
Dodajmy, że obecnie technikum hotelarskie to trzy klasy uczniów.