W jaki sposób możemy zapobiegać marnotrawieniu jedzenia?

W jaki sposób możemy zapobiegać marnotrawieniu jedzenia? Radio Zachód - Lubuskie

W jaki sposób możemy zapobiegać marnotrawieniu jedzenia? Radio Zachód - Lubuskie

Każdego roku w Polsce marnujemy 9 mln ton żywności

Statystyki wskazują, że aż 60 proc. wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych. W szczególności marnotrawstwo jedzenia przypada na okres świąteczny, kiedy to niemal większość z nas, przygotowuje zbyt duże ilości jedzenia.
Marnowanie jedzenia w okresie świątecznym to globalny problem. Każdy z nas stara się wówczas  jak najwięcej potraw i bogato zastawić stół. Później jednak okazuje się, że ponad połowa świąteczna jedzenia ląduje w koszu. Przeciętny Polak wyrzuca ok. 4 kg jedzenia miesięczne. Z badań wynika, że w okresie świątecznym wartość ta wzrasta o 2-3 razy.
Sposobem na nadmiar przygotowywanego podczas świąt jedzenia mogą być na przykład jadłodzielnie, które powstają w wielu miastach w Polsce. Można w nich zostawić dobrej jakości jedzenie, z którego mogą skorzystać następnie inne osoby.

Dlatego dziś pytamy państwa: Czy w Państwa domach po świętach zostaje dużo jedzenia? Czy dzielą się Państwo tym jedzeniem z innymi osobami? W jaki sposób możemy zapobiegać marnotrawieniu jedzenia?

– O to dziś pyta Daniel Sawicki.

Exit mobile version