Dożynki i kulinarna bitwa w Dobiegniewie

Dożynki i kulinarna bitwa w Dobiegniewie Radio Zachód - Lubuskie

W Dobiegniewie odbyło się Gminne Święto plonów, podczas  którego przeprowadzono również konkurs kulinarny.

W Dożynkach wziął udział Wojewoda Lubuski Władysław Dajczak

Dodatkową atrakcją była „Bitwa regionów”, czyli konkurs kulinarny, którego współorganizatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. – Chcemy promować dobrą polską żywność – mówi Roman Jabłoński pełniący obowiązki dyrektora KOWR w Gorzowie Wielkopolskim.

W dzisiejszym konkursie uczestniczyło sześć Kół Gospodyń Wiejskich z trzech powiatów: gorzowskiego, międzyrzeckiego i strzelecko-drezdeneckiego.

Najlepsze danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Kamienia Małego.

Zwycięzcy eliminacji powiatowych będą rywalizować w konkursie wojewódzkim, a następnie w ogólnopolskim etapie kulinarnej „Bitwy regionów”. Najlepsze w Polsce Koło Gospodyń Wiejskich otrzyma 25 tysięcy złotych oraz wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze.

Exit mobile version