Kwiaty na talerzu – smacznie, zdrowo i kolorowo

Kwiaty na talerzu - smacznie, zdrowo i kolorowo Radio Zachód - Lubuskie

Fot. Pixabay

Pięknie pachną, świetnie smakują, mają właściwości zdrowotne i są ozdobą talerza – chodzi o jadalne kwiaty, i te z ogrodu, i te dziko rosnące.

Marta Jermaczek-Sitak, biolog-botanik spod Zielonej Góry podpowiada, które kwiaty ogrodowe można i warto jeść: 
Ale są też rośliny dzikie lub półdzikie, których kwiaty także śmiało możemy spożywać: 
Właściwie możemy spożywać kwiaty wszystkich roślin, których ziele zbieramy, a więc: jasnoty purpurowej i białej, bluszczyku kurdybanka czy mniszka lekarskiego, który już przekwita. A  także: tasznika,  rukoli, rzeżuchy, rzodkiewki...
A już wkrótce zakwitnie czarny bez - ale uwaga -  jak podkreśla Marta Jermaczek-Sitak, nie jemy na surowo i tylko w małych ilościach. 
Doskonale smakują kwiaty czarnego bzu czy akcji smażone w cieście.
Smaku i koloru potrawom oraz wypiekom nadadzą także koniczyna czerwona i biała, jak również wyka. 
 
Exit mobile version