Przepisy, które mają ułatwić funkcjonowanie producentów win, przyjęte przez rząd

Przepisy, które mają ułatwić funkcjonowanie producentów win, przyjęte przez rząd

Fot. Envato

Rząd przyjął dziś przepisy, które mają ułatwić wytwarzanie napojów winiarskich w Polsce i zwiększyć konkurencyjność polskich producentów. Wprowadzone zostaną też nowe normy jakości i znakowania.

Najważniejsza zmiana dotyczy maksymalnej ilości napojów winiarskich, którą drobni producenci będą mogli wytwarzać: już nie 10 tysięcy, tylko 100 tysięcy litrów rocznie. Zmniejszona ma też zostać biurokracja związana z prowadzeniem takiej działalności. Dzięki temu producenci wina, cydrów, win owocowych czy miodów pitnych mają stać się bardziej konkurencyjni.

Rząd ujednolicił też zasady związane z ewidencją producentów i sposobem znakowania wina. Ministrowie podjęli również decyzje o podwyższeniu niektórych norm jakościowych dla tego typu napojów.

Rynek winiarski w Polsce szybko się rozwija. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa informował w styczniu, że na terenie naszego kraju działa już 330 producentów napojów winiarskich, od 2009 roku produkcja wina w Polsce wzrosła ponad 35-krotnie, a powierzchnia upraw – 15-krotnie.

Exit mobile version