niedziela, 28 grudnia 2025
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
Radio Zachód
  • WIADOMOŚCI
    • LUBUSKIE
    • GOŚĆ RADIA ZACHÓD
    • KRAJ I ŚWIAT
    • KULTURA
    • NA DROGACH
  • SPORT

    Kangoo zakończyli rok z „setką”

    Nasz człowiek w Wielkim Szlemie! Obszerna rozmowa z Karolem Drzewieckim

    Zastal wygrywa po raz 4 z rzędu – trener musiał krzyknąć mocno w szatni

    Namęczył się Zastal, ale wygrał z ostatnim w PLK Miastem Szkła

    Grzegorz Zapytowski wygrał grudniowy finał SKS

    9 miejsce saneczkarek z Nowin Wielkich

    Udany rewanż gorzowskich koszykarek

    Zryw Rzeczyca zaskoczył w rundzie jesiennej

    Zielonogórscy akademicy tracą punkt do lidera i chcą powalczyć o prymat w III lidze

  • MUZYKA
  • REPORTAŻ
    • REDAKCJA REPORTAŻU
    • STUDIO REPORTERÓW KUKUŁCZA 1
  • TV
  • MOTO
  • PODCASTY
  • RADIO
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • REGULAMINY
    • KONTAKT
  • REKLAMA
LOGO, Radio Zielona GóraLOGO, Radio Gorzów

SŁUCHAJ

Radio Zachód
  • WIADOMOŚCI
    • LUBUSKIE
    • GOŚĆ RADIA ZACHÓD
    • KRAJ I ŚWIAT
    • KULTURA
    • NA DROGACH
  • SPORT

    Kangoo zakończyli rok z „setką”

    Nasz człowiek w Wielkim Szlemie! Obszerna rozmowa z Karolem Drzewieckim

    Zastal wygrywa po raz 4 z rzędu – trener musiał krzyknąć mocno w szatni

    Namęczył się Zastal, ale wygrał z ostatnim w PLK Miastem Szkła

    Grzegorz Zapytowski wygrał grudniowy finał SKS

    9 miejsce saneczkarek z Nowin Wielkich

    Udany rewanż gorzowskich koszykarek

    Zryw Rzeczyca zaskoczył w rundzie jesiennej

    Zielonogórscy akademicy tracą punkt do lidera i chcą powalczyć o prymat w III lidze

  • MUZYKA
  • REPORTAŻ
    • REDAKCJA REPORTAŻU
    • STUDIO REPORTERÓW KUKUŁCZA 1
  • TV
  • MOTO
  • PODCASTY
  • RADIO
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • REGULAMINY
    • KONTAKT
  • REKLAMA
Radio Zachód
Strona główna AUDYCJE Lubuscy poszukiwacze smaków

# 23 Dziczyzna w najlepszym wydaniu

Elżbieta Samsel - Czerniawska Elżbieta Samsel - Czerniawska
2024-12-06 16:37
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na TwitterzeUdostępnij na telegramieUdostępnij przez WhatsappaEmail

Pyszne to mało powiedziane. To rozkosz dla podniebienia! W tym odcinku zabierzemy Was do miejsca magicznego – Decowej manufaktury. Nauczycie się także robić burgery, które nie mają sobie równych. Będzie również carpaccio. Powiedzieć o nim, że jest dobre – to jak nie powiedzieć nic. Takiego jeszcze nie jedliście. Zapraszamy! 

Posłuchaj audycji:

Audycja współfinansowana ze środków Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze.

CARPACCIO

Składniki:
Szynka wędzona na zimno – 10 plastrów
Rukola – 1 garść 
Jeżyny – 6 szt.
Maliny – 6 szt. 
Starty ser typu parmezan – 4 szczypty 
3 orzechy włoskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

mięso kroimy na bardzo cienkie plastry. Można je wcześniej zamrozić, aby łatwiej się kroiło. Plastry układamy na talerzu jeden obok drugiego. Posypujemy obficie serem. Na to rozkładamy przecięte na pół maliny i jeżyny. Całość posypujemy rukolą i obranymi, posiekanymi (niezbyt drobno) orzechami. Polewamy sosem. Smacznego!

Sos:

Olej (około 3 łyżek)
1,5 łyżki musztardy
1,5 łyżki miodu
4 szczypty posiekanego kopru
1 łyżeczka sosu sojowego
limonka

Do naczynia wlewamy olej. Dodajemy musztardę, miód, koper i sos sojowy. Z limonki wykrajmy jedną czwartą i wyciskamy do naczynia. Blendujemy lub mieszamy do połączenia się wszystkich składników w gładką masę. Z pozostałej części limonki ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach i dodajemy do zblendowanego sosu.  

BURGERY Z DZICZYZNY

Składniki: 

1 kg mięsa z dziczyzny ( 30% dziczyzny + słoniny, 70% sarniny)
sól, pieprz do smaku 
Bułki maślane
1 pomidor
1 ogórek konserwowy
1 łyżka oliwy lub smalcu

Sos:

3 łyżki majonezu
szczypta młotkowanego pieprzu
szczypta ostrej papryki
szczypta papryki wędzonej
2 szczypty posiekanego kopru
1 ząbek rozdrobnionego czosnku
1/4 soku z limonki. 

Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy z niego kulki, które rozpłaszczamy. 

W naczyniu mieszamy wszystkie składniki na sos. Bułki przekrajmy na pół i obie połowy smarujemy sosem.

Na patelnie wkładamy tłuszcz do smażenia i rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i początkowo smażymy na dużym ogniu od czasu do czasu przewracając. Kiedy mięso zmieni barwę i zacznie robić się brązowe zmniejszamy temperaturę.

Całość smażymy około 7-8 minut. Na posmarowane sosem bułki układamy usmażone mięso, na nie kładziemy pokrojony w plastry pomidor i ogórek. 

Smacznego!


Czytaj również

SPORT

Kangoo zakończyli rok z „setką”

28 grudnia 2025

Koszykarze EIG CEZiB Kangoo Basket wygrali we własnej hali z U&R Calor Twierdza Kłodzko 100:78 (22:17, 25:21, 26:23, 27:18) w...

PAP/Jakub Kaczmarczyk
KRAJ I ŚWIAT

Warszawa. Upamiętniono bohaterów powstania wielkopolskiego

28 grudnia 2025

Przed Grobem Nieznanego Żołnierza w Warszawie uczczono bohaterów powstania wielkopolskiego. W walkach o przyłączenie Wielkopolski do odradzającej się Polski zginęły...

pixabay
KRAJ I ŚWIAT

Będą dotacje na przydomowe magazyny energii

28 grudnia 2025

W 2026 r., po zmianie programu „Mój Prąd”, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej chce uruchomić program, z którego...

Na zdjęciu Kijów nocą (PAP/EPA/SERGEY DOLZHENKO)
KRAJ I ŚWIAT

Rosja i Ukraina ogłaszają tymczasowy rozejm wokół elektrowni jądrowej

28 grudnia 2025

Rosja i Ukraina ogłosiły kolejny tymczasowy rozejm wokół elektrowni jądrowej w Zaporożu, by przeprowadzić pilne naprawy linii przesyłowych. Porozumienie osiągnięto...

SPORT

Nasz człowiek w Wielkim Szlemie! Obszerna rozmowa z Karolem Drzewieckim

28 grudnia 2025

To był przełomowy rok w karierze Karola Drzewieckiego. Pochodzący z Gorzowa 30-letni deblista wziął udział we wszystkich czterech tenisowych turniejach...

Aktywna Wschowa
LUBUSKIE

Aktywny Nowy Rok we wschowskim parku

28 grudnia 2025

"Aktywny Nowy Rok" pod takim hasłem zostaną zorganizowane różne działania rekreacyjne. Do dobry czas, aby po sylwestrowej zabawie odzyskać formę....

najnowsze z Lubuskiego

Kangoo zakończyli rok z „setką”

Nasz człowiek w Wielkim Szlemie! Obszerna rozmowa z Karolem Drzewieckim

Aktywny Nowy Rok we wschowskim parku

We wtorek protest rolników w Zielonej Górze

Dzień otwarty WOSiR w Drzonkowie

Będą nowe farmy fotowoltaiczne

Marszałek i wojewoda o kluczowych decyzjach

Co gorzowianie myślą o starym roku i o przyszłości?

Podsumowanie spotkań w ramach projektu „Nakręcaj zmianę”

Zastal wygrywa po raz 4 z rzędu – trener musiał krzyknąć mocno w szatni

popularne

  • Od stycznia nowe zasady naliczania stażu pracy

    0 udost.
    Udostępnij 0 Tweet 0
  • Będą nowe farmy fotowoltaiczne

    0 udost.
    Udostępnij 0 Tweet 0
  • Będą nowe podstacje pogotowia ratunkowego

    0 udost.
    Udostępnij 0 Tweet 0
  • Dodatkowe prace przy budowie żłobka w Lubsku

    0 udost.
    Udostępnij 0 Tweet 0
  • Miasto chce nocnego półmaratonu, ale szuka sponsora

    0 udost.
    Udostępnij 0 Tweet 0
FACEBOOK
TWITTER
YOUTUBE
INSTAGRAM
RSS
LOGO, Radio Zachód, Informacje, Lubuskie, 103 i 106 FM

Polskie Radio - Regionalna Rozgłośnia w Zielonej Górze "Radio Zachód S.A." w likwidacji w Zielonej Górze
Radio Zachód S.A.

ul. Kukułcza 1
65-472 Zielona Góra

  • BIP
  • Reklama
  • Formularz kontaktowy
  • Cookies i polityka prywatności
  • Archiwum
Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Zielonej Górze Radio Zachód S.A. 2022.
G-news logo
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • WIADOMOŚCI
    • LUBUSKIE
    • KRAJ I ŚWIAT
    • GOŚĆ RADIA ZACHÓD
    • KULTURA
    • NA DROGACH
  • SPORT
  • MUZYKA
  • REPORTAŻ
    • REDAKCJA REPORTAŻU
    • STUDIO REPORTERÓW KUKUŁCZA 1
  • TV
  • PODCASTY
  • REKLAMA
  • RADIO
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • REGULAMINY
    • KONTAKT
  • ZIELONA GÓRA
  • GORZÓW

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Zielonej Górze Radio Zachód S.A. 2022.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • KontrastKontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj