Kulinarna „Bitwa Regionów” na finiszu

Kulinarna „Bitwa Regionów” na finiszu Radio Zachód - Lubuskie

Pięć najlepszych w województwie kół gospodyń wiejskich rywalizowało dzisiaj w ostatnim regionalnym etapie konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Przypomnijmy, konkurs zorganizował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a jego głównym celem była promocja regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Mówi Tomasz Rafalski, zastępca dyrektora KOWR w Gorzowie.

Członkinie kół gospodyń wiejskich podkreślają, jak ważne jest dla nich spotykanie się i spędzanie razem wolnego czasu.

Zmaganiom gospodyń przyglądała się europoseł Elżbieta Rafalska. Jak powiedziała, to właśnie gospodynie domowe, zwłaszcza z terenów wiejskich, są strażniczkami polskiej tradycji, bo poprzez choćby kulinaria, nie pozwalają na zapomnienie o tradycji.

Rekonesans kół gospodyń wiejskich nie byłby możliwy, gdyby nie rządowe pieniądze – podkreślił wojewoda lubuski, Władysław Dajczak. W tym roku dla kół gospodyń wiejskich przeznaczono 7 mln złotych, pieniądze będą też w roku następnym – zapewnił.

Po zakończeniu zmagań okazało się, że w etapie centralnym reprezentować nasze województwo będą panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Bystra Woda Brzeźnica”, które przygotowały postne gołąbki. Otrzymały także nagrodę 5 tysięcy złotych. Dodajmy, że impreza kończąca zmagania kulinarne gospodyń wiejskich w naszym województwie miała miejsce w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku,

Finał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” zaplanowano na 10 grudnia. Wezmą w nich udział najlepsze zespoły z województw, a zwyciężczynie mogą wygrać nawet 40 tysięcy złotych.

Exit mobile version