Jak nie marnować jedzenia po świętach?

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Święta to czas rodzinnych spotkań przy stole, który zwykle jest zastawiony tradycyjnymi wielkanocnymi potrawami.

Zdarza się tak, że przygotowane jedzenie zostaje nam po świętach i właśnie wtedy pojawia się pytanie – co z tym zrobić? Jedni decydują się zamrozić potrawy na później, inni przekazują żywność potrzebującym. Zapytaliśmy Lubuszan, jakie są ich sprawdzone rozwiązania by nie marnować jedzenia, które zostanie po świętach:

Aleksandra Majsnerowska jest dietetykiem klinicznym, jak mówi każdego roku w okresie świąt pojawia się ten sam problem, czyli zbyt duże zakupy, które później powodują, że przygotowane jedzenie marnuje się:

Dietetyczka dodaje, że podczas świąt można pozwolić sobie na więcej, ważne jest jednak aby jeść z głową i pamiętać o ruchu między posiłkami:

Przypomnijmy, że w wielu miejscowościach regionu znajduje się Jadłodzielnia, tu można przynieść żywność, która została nam po świętach.

Exit mobile version