Święta to czas rodzinnych spotkań przy stole, który zwykle jest zastawiony tradycyjnymi wielkanocnymi potrawami.
Zdarza się tak, że przygotowane jedzenie zostaje nam po świętach i właśnie wtedy pojawia się pytanie – co z tym zrobić? Jedni decydują się zamrozić potrawy na później, inni przekazują żywność potrzebującym. Zapytaliśmy Lubuszan, jakie są ich sprawdzone rozwiązania by nie marnować jedzenia, które zostanie po świętach:
Aleksandra Majsnerowska jest dietetykiem klinicznym, jak mówi każdego roku w okresie świąt pojawia się ten sam problem, czyli zbyt duże zakupy, które później powodują, że przygotowane jedzenie marnuje się:
Dietetyczka dodaje, że podczas świąt można pozwolić sobie na więcej, ważne jest jednak aby jeść z głową i pamiętać o ruchu między posiłkami:
Przypomnijmy, że w wielu miejscowościach regionu znajduje się Jadłodzielnia, tu można przynieść żywność, która została nam po świętach.