„Jarzębino czerwona, któremu serce dać, jarzębino czerwona, biednemu sercu radź” – brzmi refren starej piosenki. Czy jarzębina pomaga na rozterki serca, tego nie udowodniono, ale na pewno je wzmocni. To ostatni czas, by zbierać owoce.
Specjalistką od przepisów na jarzębinę jest sołtyska Henrykowa pod Szprotawą Monika Kubik. Chwali jej właściwości lecznicze i smakowe:
Sołtyska najbardziej ceni sobie konfiturę do serów, a najlepiej do koziego – palce lizać! I musy do mięs, lecznicze nalewki, herbatki…
Na jarzębinie zna się zresztą wielu mieszkańców Henrykowa, dzięki ubiegłorocznemu projektowi, w którym wsi przypadło przygotowanie specjałów z tych właśnie owoców. Potrzeba było ich tak dużo, że mieszkańcy mają już swoje „jarzębinowe miejscówki”:
W Henrykowie, jak na jarzębinową wieś przystało, zasadzono również aleję z tych drzew.