Czym smakuje Lubuskie i jak przyrządzić nasze regionalne potrawy we własnej kuchni? M.in. tego będzie się można dowiedzieć na specjalnych spotkaniach i warsztatach promujących lokalnych producentów żywności i wytwarzane przez nich produkty.
Akcja „Rarytas Lubuski w kuchni” to kolejny pomysł Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. Jak wyjaśnia dyrektor centrum, Jacek Urbański, chodzi o to, aby jeszcze bardziej wesprzeć lokalnych przedsiębiorców, którzy żyją m.in. z produkcji żywności, agroturystyki, hodowli zwierząt czy ekologicznych upraw:
Jedno ze spotkań odbędzie się w gospodarstwie agroturystycznym Malinówka w Drągowinie, gdzie będzie się można dowiedzieć, jak przyrządzić pyszne potrawy z… pospolitych chwastów.
– To coś, czego nam w Malinówce z pewnością nie brakuje – mówi współwłaścicielka gospodarstwa Magdalena Świderska:
Do akcji „Rarytas Lubuski w kuchni” przyłączył się także Sad Solniki koło Kożuchowa. Jak mówi jego współwłaścicielka, Irena Szron, to dobry sposób na wsparcie lokalnych producentów, którzy mocno odczuli ekonomiczne skutki pandemii:
Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego, podkreśla, że na spotkaniach organizowanych przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego będzie się można skosztować wielu lokalnych potraw i dowiedzieć się, jak przygotować je później we własnej kuchni:
Dodajmy, że najbliższe spotkanie w ramach „Rarytasu Lubuskiego” odbędzie się już w czwartek, 16 czerwca, w gospodarstwie agroturystycznym MAYA w Gorzycy. Więcej informacji na ten temat, wraz ze szczegółowym rozkładem poszczególnych spotkań, można znaleźć na stronie internetowej www.lubuskie.pl