Flisacy już w drodze! W piątek będą w Cigacicach!

Flisacy już w drodze! W piątek będą w Cigacicach! Radio Zachód - Lubuskie

fot: Krzysztof Filmanowicz

Flis Odrzański zmierza do Lubuskiego! Już po raz 25. wodniacy pokonają 414 kilometrów na wodzie, płynąc od Ścinawy aż do Szczecina. Na trasie jest m.in Bytom Odrzański, Nowa Sól i Cigacice i Krosno Odrzańskie. W trakcie flisu zaplanowano także spotkania z mieszkańcami, odbędą się one w Będowie, Gostchorzu i Nietkowie.

Jak mówi Tomasz Włoch, który współorganizuje wizytę flisaków w Cigacicach, jest to także niebywała okazja by poznać dawny sposób budowania tratwy.

 

Flisacy wpłyną do Cigacic w piątek około godziny 17.00. Mieszkańcy przygotowują dla nich niespodziankę, ucząc się pieśni flisackiej. – Zachęcamy wszystkich, by przyłączyli się do naszej wspólnej zabawy – dodaje Włoch.

To nie koniec atrakcji. Tego dnia będzie można także uczestniczyć w warsztatach zielarskich, na które zaprasza Damian Danak ze Stowarzyszenia Inicjatyw Proludzkich „Entropia”.

W ciągu dnia zaplanowano także bazar, na którym swoje produkty i wytwory proponują lokalni wystawcy.

W ramach akcji „Lubuski Rarytas’, której inicjatorem jest Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego, będzie można spróbować szarpanej wołowiny i kabaczków z kozim serem. Autorzy zdradzą także swoje lokalne receptury na wspomniane specjały. Jak mówi dyrektor centrum Jacek Urbański to doskonała okazja by wypromować lokalnych przedsiębiorców, ale także pokazać oryginalne receptury.

W Cigacicach będzie można spróbować szarpanej wołowiny oraz kabaczków z kozim serem.

W ramach Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego zarejestrowanych jest około 200 producentów, którzy zajmują się wytwarzaniem regionalnych przetworów i wyrobów. W ramach akcji „Lubuskiego Rarytasu” lokalni producenci będą się promować m.in w pałacu w Solnikach, następnie pod pałacem w Żaganiu będzie można spróbować pierogów w różnych odsłonach, a na koniec w Niedźwiedziu poznamy przepisy na potrawy z runa leśnego.

Posłuchaj relacji: 

Exit mobile version