# 23 Dziczyzna w najlepszym wydaniu

Pyszne to mało powiedziane. To rozkosz dla podniebienia! W tym odcinku zabierzemy Was do miejsca magicznego – Decowej manufaktury. Nauczycie się także robić burgery, które nie mają sobie równych. Będzie również carpaccio. Powiedzieć o nim, że jest dobre – to jak nie powiedzieć nic. Takiego jeszcze nie jedliście. Zapraszamy! 

Posłuchaj audycji:

Audycja współfinansowana ze środków Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze.

CARPACCIO

Składniki:
Szynka wędzona na zimno – 10 plastrów
Rukola – 1 garść 
Jeżyny – 6 szt.
Maliny – 6 szt. 
Starty ser typu parmezan – 4 szczypty 
3 orzechy włoskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

mięso kroimy na bardzo cienkie plastry. Można je wcześniej zamrozić, aby łatwiej się kroiło. Plastry układamy na talerzu jeden obok drugiego. Posypujemy obficie serem. Na to rozkładamy przecięte na pół maliny i jeżyny. Całość posypujemy rukolą i obranymi, posiekanymi (niezbyt drobno) orzechami. Polewamy sosem. Smacznego!

Sos:

Olej (około 3 łyżek)
1,5 łyżki musztardy
1,5 łyżki miodu
4 szczypty posiekanego kopru
1 łyżeczka sosu sojowego
limonka

Do naczynia wlewamy olej. Dodajemy musztardę, miód, koper i sos sojowy. Z limonki wykrajmy jedną czwartą i wyciskamy do naczynia. Blendujemy lub mieszamy do połączenia się wszystkich składników w gładką masę. Z pozostałej części limonki ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach i dodajemy do zblendowanego sosu.  

BURGERY Z DZICZYZNY

Składniki: 

1 kg mięsa z dziczyzny ( 30% dziczyzny + słoniny, 70% sarniny)
sól, pieprz do smaku 
Bułki maślane
1 pomidor
1 ogórek konserwowy
1 łyżka oliwy lub smalcu

Sos:

3 łyżki majonezu
szczypta młotkowanego pieprzu
szczypta ostrej papryki
szczypta papryki wędzonej
2 szczypty posiekanego kopru
1 ząbek rozdrobnionego czosnku
1/4 soku z limonki. 

Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy z niego kulki, które rozpłaszczamy. 

W naczyniu mieszamy wszystkie składniki na sos. Bułki przekrajmy na pół i obie połowy smarujemy sosem.

Na patelnie wkładamy tłuszcz do smażenia i rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i początkowo smażymy na dużym ogniu od czasu do czasu przewracając. Kiedy mięso zmieni barwę i zacznie robić się brązowe zmniejszamy temperaturę.

Całość smażymy około 7-8 minut. Na posmarowane sosem bułki układamy usmażone mięso, na nie kładziemy pokrojony w plastry pomidor i ogórek. 

Smacznego!

Exit mobile version