Rusza druga edycja konkursu „Lubuska Mega Dynia”.
W tym roku startować można w dwóch kategoriach – dynia hodowana ekologicznie oraz tzw. kategoria open, dopuszczająca stosowanie dodatkowych nawozów.
Jak mówi Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego, w konkursie mogą brać udział zarówno działkowcy czy rolnicy, jak i osoby nie zajmujące się na co dzień uprawami czy różnego rodzaju firmy, przedsiębiorstwa i instytucje:
Małgorzata Smyk, szefowa Związku Młodzieży Wiejskiej, która także weźmie udział w konkursie „Lubuska Mega Dynia”, podkreśla, że wyhodować taką dynię nie jest wcale łatwo.
Warto to jednak zrobić, bo jest ona nie tylko smaczna, lecz także bardzo zdrowa:
Tegoroczny finał „Lubuskiej Mega Dyni” odbędzie się 2 października w Muzeum Etnograficznym w Ochli. Dyrektor placówki, Tadeusz Woźniak, zaznacza, że będzie to bardzo ciekawe wydarzenie dla całych rodzin:
Przypomnijmy, że w ubiegłym roku do konkursu „Lubuska Mega Dynia” zgłosiło się ponad 200 osób, a największa wyhodowana dynia ważyła 45 kilogramów.
W tym roku zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą od 1 lipca. Szczegółowe informacje na ten temat, wraz z formularzami zgłoszeniowymi, można znaleźć na stronie internetowej www.lubuskie.pl