Władze województwa lubuskiego ogłaszają nowy konkurs kulinarny dla producentów lokalnych potraw i produktów regionalnych. Konkurs pod nazwą „Tradycyjne Lubuskie” ma promować rolników, hodowców i przetwórców z naszego regionu, a także produkowaną przez nich smaczną i zdrową żywność.
Jak zaznacza Arkadiusz Dąbrowski z lubuskiego Urzędu Marszałkowskiego, „Tradycyjne Lubuskie” to także jeden ze sposobów na rozwijanie marki województwa:
Arkadiusz Dąbrowski przypomina, że z powodu epidemii koronawirusa, producenci żywności z naszego województwa nie mogli wystartować w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.
– Stąd też pomysł, aby zorganizować własny konkurs i nagrodzić tych najlepszych – dodaje:
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu „Tradycyjne Lubuskie” można znaleźć na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego: www.lubuskie.pl
Najlepsze potrawy i produkty z naszego regionu poznamy 21 czerwca, podczas uroczystego finału w Muzeum Etnograficznym w Ochli.