„Wspieraj lubuskich producentów – kupuj lokalnie na targowiskach!” – z takim apelem zwraca się do mieszkańców regionu Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego.
Akcja ma pomóc rolnikom, hodowcom czy pszczelarzom w przetrwaniu kryzysu związanego z epidemią koronawirusa.
– W tym trudnym czasie chcemy ułatwić im dotarcie do klientów, a Lubuszan zachęcić z kolei do porzucenia supermarketów i kupowania u swoich – mówi Jacek Urbański, prezes Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego:
Kolejnym etapem wspierania lokalnych producentów żywności ma być znakowanie ich produktów w sklepach i na targowiskach oraz wystawianie im certyfikatów produktu regionalnego. Jak zaznacza Jacek Urbański, cała procedura zostanie maksymalnie skrócona i uproszczona:
Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego, przypomina, że najwięcej lokalnych produktów można kupić na targowiskach.
– Teraz, w czasie epidemii widać wyraźnie, jak dobrym pomysłem było ich odnawianie w ramach funduszy unijnych – dodaje:
Przypomnijmy, że na ministerialnej liście produktów regionalnych zarejestrowano do tej pory ponad 80 certyfikowanych wyrobów z województwa lubuskiego. Liczba lokalnych producentów, zajmujących się w regionie m.in. produkcją i przetwarzaniem żywności, szacowana jest natomiast na ok. 3,5 tys. osób.