wtorek, 9 sierpnia 2022
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
Radio Zachód
  • WIADOMOŚCI
    • LUBUSKIE
    • GOŚĆ RADIA ZACHÓD
    • KRAJ I ŚWIAT
    • KULTURA
    • MOTO
  • SPORT
  • MUZYKA
  • REPORTAŻ
  • TV
  • AUDYCJE
  • RADIO
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • REGULAMINY
    • KONTAKT
  • REKLAMA

SŁUCHAJ

Radio Zachód
  • WIADOMOŚCI
    • LUBUSKIE
    • GOŚĆ RADIA ZACHÓD
    • KRAJ I ŚWIAT
    • KULTURA
    • MOTO
  • SPORT
  • MUZYKA
  • REPORTAŻ
  • TV
  • AUDYCJE
  • RADIO
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • REGULAMINY
    • KONTAKT
  • REKLAMA
Radio Zachód
Strona główna LUBUSKIE

Akcja „Rarytas Lubuski w kuchni”

Artur Steciąg Artur Steciąg
2021-06-14 15:24
„Rarytas w kuchni” w Sadzie Solniki

Fot.: A. Steciąg

Udostępnij na FacebookuUdostępnij na TwitterzeUdostępnij przez WhatsappaEmail

Czym smakuje Lubuskie i jak przyrządzić nasze regionalne potrawy we własnej kuchni? M.in. tego będzie się można dowiedzieć na specjalnych spotkaniach i warsztatach promujących lokalnych producentów żywności i wytwarzane przez nich produkty.

Akcja „Rarytas Lubuski w kuchni” to kolejny pomysł Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. Jak wyjaśnia dyrektor centrum, Jacek Urbański, chodzi o to, aby jeszcze bardziej wesprzeć lokalnych przedsiębiorców, którzy żyją m.in. z produkcji żywności, agroturystyki, hodowli zwierząt czy ekologicznych upraw:

https://www.zachod.pl/wp-content/uploads/2021/06/A.-Steciag-Rarytas-Lubuski-w-kuchni-1.mp3

Jedno ze spotkań odbędzie się w gospodarstwie agroturystycznym Malinówka w Drągowinie, gdzie będzie się można dowiedzieć, jak przyrządzić pyszne potrawy z… pospolitych chwastów.

– To coś, czego nam w Malinówce z pewnością nie brakuje – mówi współwłaścicielka gospodarstwa Magdalena Świderska:

https://www.zachod.pl/wp-content/uploads/2021/06/A.-Steciag-Rarytas-Lubuski-w-kuchni-2.mp3

Do akcji „Rarytas Lubuski w kuchni” przyłączył się także Sad Solniki koło Kożuchowa. Jak mówi jego współwłaścicielka, Irena Szron, to dobry sposób na wsparcie lokalnych producentów, którzy mocno odczuli ekonomiczne skutki pandemii:

https://www.zachod.pl/wp-content/uploads/2021/06/A.-Steciag-Rarytas-Lubuski-w-kuchni-3.mp3

Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego, podkreśla, że na spotkaniach organizowanych przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego będzie się można skosztować wielu lokalnych potraw i dowiedzieć się, jak przygotować je później we własnej kuchni:

https://www.zachod.pl/wp-content/uploads/2021/06/A.-Steciag-Rarytas-Lubuski-w-kuchni-4.mp3

Dodajmy, że najbliższe spotkanie w ramach „Rarytasu Lubuskiego” odbędzie się już w czwartek, 16 czerwca, w gospodarstwie agroturystycznym MAYA w Gorzycy. Więcej informacji na ten temat, wraz ze szczegółowym rozkładem poszczególnych spotkań, można znaleźć na stronie internetowej www.lubuskie.pl

 

 

 

Artur Steciąg

Artur Steciąg

Dziennikarz redakcji informacji, tel. +48 68 455 55 27

Czytaj również

„ Jej portret”- reportaż Elżbiety-Wozowczyk Leszko w środę po 18.00.
Czas na Reportaż

„ Jej portret”- reportaż Elżbiety-Wozowczyk Leszko w środę po 18.00.

9 sierpnia 2022
Victoria Szczaniec w niedzielę podejmie Sprotavię
SPORT

Victoria Szczaniec w niedzielę podejmie Sprotavię

9 sierpnia 2022
Zew rozpoczyna treningi po weekendzie i chce być nadal twierdzą
SPORT

Zew rozpoczyna treningi po weekendzie i chce być nadal twierdzą

9 sierpnia 2022
Fot. Pixabay
KRAJ I ŚWIAT

Wiceminister zdrowia: państwo będzie finansowało usługę szczepienia na grypę

9 sierpnia 2022
13 rannych w wypadku w Chorwacji ma wrócić jutro do Polski
KRAJ I ŚWIAT

13 rannych w wypadku w Chorwacji ma wrócić jutro do Polski

9 sierpnia 2022
WORD w Zielonej Górze zmuszony do odwołania egzaminów
LUBUSKIE

WORD w Zielonej Górze zmuszony do odwołania egzaminów

9 sierpnia 2022

najnowsze z Lubuskiego

Victoria Szczaniec w niedzielę podejmie Sprotavię

Zew rozpoczyna treningi po weekendzie i chce być nadal twierdzą

WORD w Zielonej Górze zmuszony do odwołania egzaminów

Cel czołowa szóstka, a może będzie wyżej? Gorzowskie wioślarki gotowe na ME

Edward Fedko, Samorządowe Lubuskie

Lubuszanie lubią czytać

Wysokie plony zbóż w HZZ Osowa Sień

Piknik wojskowy w Sławie

Filip Górecki, dziennikarz sportowy

Nasze lekkoatletki na „Śląskim”: doborowe towarzystwo Horowskiej, zadowolenie Majewskiej

popularne

  • Zielona Góra żegna Zbyszka Piwońskiego [ZDJĘCIA]

    Zielona Góra żegna Zbyszka Piwońskiego [ZDJĘCIA]

    0 udost.
    Udostępnij 0 Tweet 0
  • Rewitalizacja Górki Flöthera w Jasieniu

    0 udost.
    Udostępnij 0 Tweet 0
  • Prezydent A. Duda weźmie udział w obchodach 40. rocznicy Gorzowskich Wydarzeń Sierpniowych

    0 udost.
    Udostępnij 0 Tweet 0

FACEBOOK
TWITTER
YOUTUBE
INSTAGRAM
RSS

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Zielonej Górze
Radio Zachód S.A.

ul. Kukułcza 1
65-472 Zielona Góra

  • BIP
  • Reklama
  • Formularz kontaktowy
  • Cookies i polityka prywatności
  • Archiwum
Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Zielonej Górze Radio Zachód S.A. 2022.

Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • WIADOMOŚCI
    • LUBUSKIE
    • KRAJ I ŚWIAT
    • GOŚĆ RADIA ZACHÓD
    • KULTURA
    • MOTO
  • SPORT
  • MUZYKA
  • REPORTAŻ
  • TV
  • AUDYCJE
  • RADIO
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • REKLAMA
    • REGULAMINY
    • KONTAKT
  • ZIELONA GÓRA
  • GORZÓW
  • ZACHÓD24

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Zielonej Górze Radio Zachód S.A. 2022.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Skip to content
Open toolbar

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekst
  • Zmniejsz tekst
  • Kontrast
  • Negatyw
  • Podkreślone linki
  • Czcionka alternatywna
  • Reset